Prevoz pokojnika u Srbiji i inostranstvu

Prevoz umrlih lica i posmrtnih ostataka je jedna od osnovnih usluga koje dugi niz godina pruža naše preduzeće. Pogrebno preduzeće Konkordija vrši preuzimanje i prevoz umrle osobe iz vaše kuće, stana, bolnice, zavoda za sudsku medicinu, doma za stara lica i slično

Nudimo vam mogućnost da umesto vas obavimo međunarodni prevoz umrlih lica iz svih zemalja EU u Srbiju ili iz Srbije u bilo koju zemlju u EU ili sveta uz pribavljanje celokupne potrebne dokumentacije.

Pored obezbeđivanja dokumentacije za prevoz pokojnika iz inostranstva vršimo i oblačenje, uređivanje i opremanje tela umrle osobe ili po potrebi versko opremanje pokojnika.

Konkordija nudi mogućnost opremanja pokojnika za avion ili bilo koje drugo transportno sredstvo uz sve neophodne potvrde odgovarajućih institucija.

Pogrebno preduzeće Konkordija vam nudi i mogućnost ekshumacije pokojnika i prevoz posmrtnih ostataka. Ukoliko vam je potreban prevoz umrlih lica u zemlji ili inostranstvu javite se da se dogovorimo.

Konkordija poseduje vozni park koji se sastoji od vozilia koja imaju sve potrebne standarde i ateste za prevoz umrlih lica u zemlji i inostranstvu. Nudimo vam najbolje cene prevoza umrlih lica u Srbiji. 

Postupak u slučaju smrti u inostranstvu

U slučaju da vam se desi situacija u kojoj vaš bližnji premine u inostranstvu evo par saveta o tome šta činiti u toj situaciji. Zbog toga što su često procedure za prevoz pokojnika iz inostranstva komplikovane što zbog pravila koja važe u pojedinim zemljama što zbog jezičke barijere navešćemo par opštih pravila koje treba slediti u ovom slučaju.

Kontaktirajte lekara

Prva i osnovna stvar koju treba da uradite kada nastupi smrt osobe sa kojom ste bili u inostranstvu je da pozovete lekara. Pozivanjem lekara nakon konstatovanja smrti osobe koja je putovala sa vama dobijate prvi u nizu dokumenata koji vam je potreban za prevoz pokonika iz inostranstva, a to je potvrda o smrti.

Odlazak u konzulat

Ukoliko ste u mogućnosti neophodno je da konzulatu Republike Srbije dostavite potvrdu o smrti o kojoj smo malopre pisali, pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige umrlih, potvrdu o grbnom mestu u mestu sahranjivanja, podaci o pogrebnom preduzeću i osobi koja će obaviti transport, kao i dodatna dokumenta o kojima ćete biti obavešteni u konzulatu, a razlikuju se od zemlje u kojoj je smrt nastupila. Nakon predavanja svih potrebnih dokumenata izdaje se sprovodnica i tek tada se posmrtni ostaci pokojnika mogu transportovati u našu zemlju. Više detalja o svemu ovome imate na sajtu MIP-a.

Dokumenta neophodana za izdavanje sprovodnice su:

  • Pasoš pokojnika
  • Zahtev za transport posmrtnih ostataka (podnosi rodbina ili ovl. lice iz pogrebnog preduzeća) u kome se jasno navodi mesto sahrane i način transporta
  • Izvod iz MKU izdat od strane zemlje u kojoj je osoba preminula
  • Izveštaj lekara koji je pozvan da konstatuje smrt
  • Sprovodnica koju izdaje nadležni organ naše zemlje (ako je slučaj da se pokojnik vozi u drugu zemlju gde će biti sahranjen onda zemlje prijema pokojnika)
  • Potvrda o grobnom mestu (za strane državljanine)
  • Ukoliko je smrt nastala usled zarznih bolesti neophodna je potvrda Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Angažovanje pogrebnog preduzeća za međunarodni prevoz pokojnika

Nakon pribavljanja svih neophodnih dokumenata tj nakon izdavanja sprovodnice može se izvršiti transport pokojnika iz inostranstva. Sve troškove transporta plaća porodica pokojnika. Cena međunarodnog prevoza pokojnika iz inostranstva zavisi od više faktora i nije moguće utvrditi je unapred. Pored kilometraže na cenu prevoza pokojnika iz inostranstva utiče i niz radnji potrebnih za pribavljanje neophodne dokumentacije kao i pogrebna oprema koju izaberete.

Pravila koja važe prilikom prevoza pokojnika iz inostranstva

Ukoliko se transport pokojnika vrši u kovčegu onda se koristi limeni sanduk i pokojnik se prevozi u pogrebnim vozilima. Ukoliko su posmrtni ostaci pokojnika kremirani onda se transport pokojnika može obaviti i putem aviona u ručnom prtljagu na način kako to propisuju avio kompanije. Postupkom kremacije pokojnika ostatci se smeštaju u urnu koja mora biti izrađena od čvrstog i neprozirnog materijala. Za prevoz pokojnika koji je kremiran neophodno je pribaviti i potvrdu o kremaciji.

Koliko traje prevoz pokojnika iz inostranstva?

U zavisnosti od propisa za pribavljanje potrebnih dokumenata u zemlji u kojoj je smrt natupila trajaće i prevoz pokojnika. Vreme neophodno za transport preminule osobe zavisiće takođe i od međunarodnih zdravstvenih i sanitarnih propisa, od propisa pojedinih avio kompanja (ukoliko se transport vrši avionom) kao i propisa države u koju se pokojnik transportuje. Naše pogrebno preduzeće vam nudi uslugu drumskog prevoza i organizovanje avio prevoza kao i nabavku sve neophodne pogrebne opreme.